Au fost decernate premiile celei de-a șaptea ediții a Zilei Ziaristului Român

29 06. 2021, 22:54

Luni, 28 iunie 2021, la Studioul „Horia Bernea” a Muzeului Țăranului Român – de la ora 12.00 – a avut loc celebrarea Zilei Ziaristului Român, organizată de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).

În timpul acestui eveniment – devenit tradiție pentru UZPR și aflat la cea de-a șaptea ediție – au fost decernate premiile „Eminescu Ziaristul” – a noua ediție -, dar și alte distincții importante acordate unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales această dată (28 iunie) ca fiind ”emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România”, întrucât 28 iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. ”A fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică”, a transmis UZPR prin intermediul unui comunicat.

Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut. Iată de ce data de 28 iunie, respectiv Ziua Ziaristului Român, reprezintă, pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, nu o zi triumfală a presei și a jurnalismului, ci o zi canonică, de reculegere și reflecție asupra propriei meniri profesionale și a propriei  istorii. Căci – istoria a dovedit-o! – presa poate fi arestată iar granițele pot fi modificate peste noapte.

”Distincția Credință și loialitate’’ și ”Premiul Eminescu ziaristul”

După intonarea Imnului jurnalistului, în cadrul festivității al cărei inspirat moderator a fost jurnalista Lavinia Șandru, au  fost înmânate ,,Distincția Credință și loialitate’’ și ,,Premiul Eminescu ziaristul’’ acordate unui important număr de ziariști, în semn de recunoaștere a abnegației, dăruirii, talentului și priceperii și puse în slujba jurnalismului și, în acest fel, a idealurilor și aspirațiilor României Europene.

Între personalitățile marcante ale presei scrise, audiovizuale și ale presei on line nominalizate să primească  aceste emblematice distincții se află Ovidiu Ioanițoaia, Mihai Gadea, Ion Cristoiu, Adrian Artene, Val Vâlcu, Ana Maria Roman, Denise Rifai, Silviu Mănăstire, Adrian Ursu, Răzvan Dumitrescu.

Adrian Artene, directorul editorial al trustului ”Gândul”

Au fost acordate premii unor personalități marcante ale vieții noastre culturale:

  • academicianul D R Popescu
  • istoricii Lavinia Betea, Nicolae Georgescu, Pavel Țugui și Dumitru Ioncică
  • scriitorii Ion  Flora și Laurean Stănchescu

Li se alătură numele unor personalități poate mai puțin cunoscute marelui public, dar care sunt oameni ce dau, cu adevărat, valoare și durată vieții culturale din locurile unde trăiesc și trudesc:

  • Zenovie Cârlogea (Târgu Jiu)
  • Nicolae Ioniță (Ploiești)
  • Valentin Coșereanu(Botoșani)
  • medicii Mădălina Fărcaș (Târgu Mureș)
  • Vasile Bodnar (Săpânța)
  • părintele Teoctist Moldoveanu (Plăviceni)

O distincție specială a fost acordată  lui Giani Mircea Florescu, fiu al ținuturilor romănățene stabilit în Spania, unde se consacră, cu o admirabilă pricepere, promovării valorilor autentice și durabile ale istoriei și ale culturii românești.